STIPE MESIĆ:

Del Ponte mi je neformalno rekla `Gotovina će, preda li se, nakon mjesec ili dva pritvora biti pušten da se brani sa slobode´

 GORAN MEHKEK/CROPIX

Premijerka je pokrenula istragu oko brijunskih transkripata i načina na koji su oni dostavljeni Haagu. Držite li da je to izravan napad vrha HDZ-a na vas?

- Što se tiče premijerke, ona je u međuvremenu objasnila da nije riječ ni o kakvoj istrazi. A ostali koji se posljednjih dana javljaju - ne znam koje su njihove stvarne namjere. Znam, međutim, jedno - uvijek sam radio u skladu s odredbama Ustava i zakona Republike Hrvatske.

A pogotovo onda kada sam obnašao najodgovorniju dužnost šefa države u dva predsjednička mandata. Neki očito misle da, uoči izbora, mogu na meni dobiti koji glas više. Izbori su, naime, blizu. No, sve su to ‘kosturi iz ormara’ koje sam porazio na izborima i oni već deset godina govore o meni isto. Nema tu nikakvih iznenađenja.

Je li itko iz nadležnih institucija razgovarao s vama o brijunskim transkriptima i načinu na koji su ti i drugi dokumenti iz Ureda predsjednika dostavljeni Carli Del Ponte?

- Ne, niti za to ima bilo kakvog razloga. Ja nisam dostavljao transkripte Haagu. I zašto bi onda bilo tko uopće sa mnom razgovarao o tome?

Pa zbog istrage državnih institucija o tome kako su transkripti došli do Haaga...

- Nije o tome riječ. Transkripti su jasno pokazivali na koji su se način donosile odluke u Tuđmanovo vrijeme. Iz toga razloga nisam imao ništa protiv da s njihovim sadržajem bude upoznata hrvatska javnost. Dapače, smatrao sam to svojom dužnošću. Za razliku od nekih, ja ne smatram da imam pravo bilo lagati, bilo nešto skrivati. A primijetio sam iz nekih transkripata koje sam vidio da nekih imena uglednijih HDZ-ovaca nikad nema na popisu sudionika. Iako su tijekom sastanaka sudjelovali u raspravi. Dakle, nešto se skriva.

Onda, koliko ste dokumenata poslali u Haag?

- Ni moj ured, ni ja osobno nismo ništa, ni jedan dokument, poslali u Haag. Ono što bi Haag zatražio preko Vladina ureda za suradnju sa Sudom, dobio bi preko tog ureda. I to je sve.

Mislite li da je pogreška što su brijunski transkripti došli do Haaga, jer su oni ključni dokaz i za postojanje udruženog zločinačkog pothvata i za presudu Gotovini i Markaču?

- To je pitanje deplasirano i opasno za Hrvatsku. Ono što bi Haag tražio, bez obzira na to je li riječ o razgovorima s optuženicima, svjedocima, osumnjičenicima ili uvidu u različite dokumente, traženo je u skladu s potrebama Ureda tužitelja. Hrvatska ima Ustavni zakon o suradnji s Haagom koji je donesen još u vrijeme Tuđmanove vlasti i HDZ-ove većine u Saboru. Svaki građanin i svaka institucija morali su i moraju postupati prema odredbama tog Ustavnog zakona.

Ali nisu li ti brijunski transkripti pronađeni u arhivi vašeg ureda?

- Niti znam gdje su pronađeni, niti sam se time bavio. Pitajte mojeg bivšeg savjetnika Željka Bagića. On će vam rado sve reći. U cijelom mandatu nikada nisam bio u prostoriji gdje su se nalazili transkripti i fonozapisi. Dakle, ja vam tu najmanje mogu pomoći.

Zašto ste onda izjavili da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko dao taj transkript Haagu?

- Niste dobro pročitali, ja to nisam nigdje ni rekao niti napisao.

Nego što?

- Da ponovim, dakle: rekao sam da je službenik POA-e (Protuobavještajna agencija) izdvojio fonozapis da bi ga analizirao.

Iz fonoteke vašeg ureda?

- Da, i to sam rekao: iz fonoteke Ureda predsjednika, kako bi se utvrdila njegova autentičnost. Nakon utvrđivanja autentičnosti...

...koju je proveo Karamarko....

- Ne Karamarko već POA. Nakon toga, kako sam rekao, upućeno je Haškom sudu.

Pa tu je agenciju tada vodio Karamarko?

- Nisam ulazio u detalje. Opisao sam već kako se odvijala suradnja s Haagom. Ne moram to stalno ponavljati, a nisam se ni bavio detaljima te suradnje.

Tomislav Karamarko i vi bili ste dugogodišnji prijatelji i suradnici. Je li vas iznenadila njegova reakcija?

- Ništa me ne može iznenaditi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:18